Catchupa is een van de bekendste traditionele recepten van Cabo Verde en een echte lekkernij. Het komt in heel veel verschillende variaties voor, als schotel of als soep. En de ingredienten hangen af van de locale oogst. Vis, vlees, bonen, ... wat er voorhanden is, wordt gebruikt.
Maar hier alvast het recept dat ik zelf geprobeerd heb, en geloof me, het is hemels.
Ingredienten
300 gram mais
150 gram bonen mix (rode, witte, kleine, ronde, dikke,...)
150 gram gezouten varkenvlees, op voorhand geweekt
100 gram bacon
500 gram verse tonijn of 2 gebakken eieren
2 tomaten
2 worsten
2 cassava (zie foto)
2 zoete aardappelen
2 wortels
150 gr kool (Kale - zie foto)
2 ajuinen
Peterselie, look, pepers, gedroogde kruiden
Kale
Cassava
Bereiding
De dag voordien laat je de mais en de bonen weken in water. In een andere pot laat je ook het gezouten varkenvlees weken.
Wanneer je start met koken, kook je de mais, de bonen, het gezouten varkenvlees, de bacon en de kale in proper water in een grote presspot.
Voeg kruiden en 3 teentjes look toe.
Bak de worsten in de pan, met olie, ajuinen en de pepers. Snij de tomaten in blokjes en voeg toe samen met 2 teentjes look.
Laat het geheel sudderen,
Wanneer de bonen en de mais zacht zijn, voeg je de gebakken worst met ajuin, tomaat en pepers toe.
Voeg nu ook een voor een de overige groenten toe, wortel, cassava, zoete aardappel, in deze volgorde, van hard naar zacht.
Laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn geworden. Voeg vervolgens naar smaak zoet en peterselie toe.
Serveer het met vers gebakken tonijn of 2 gebakken eieren in de pan.
De volgende dag worden de kliekjes in de pan gebakken en opgediend bij het ontbijt.
Smakelijk allemaal!!!
En als je geen zin hebt om te koken, elk klein restaurantje hier serveert het voor minder dan 2 euro.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten